Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii.

Comunicate de presa

“Primăvara investițională” o dezbatere ce face parte din seria de evenimente lansate anul trecut, organizată de Bursa de Valori București și Asociația Adiministratorilor de Fonduri

 

“Primăvara investițională”, un eveniment organizat de Bursa de Valori București și Asociația Adiministratorilor de Fonduri ce a avut loc pe 25 aprilie 2018, a adus în prim plan o dezbatere cu directorii de investiții despre modul în care au evoluat fondurile de acţiuni cu expunere la BVB. Evenimentul a fost deschis de Lucian Anghel, Președintele Bursei de Valori București și a inclus și momentul deschiderii oficiale a ședinței de tranzacționare, marcat prin sunarea clopoțelului.

”Fondurile de acțiuni au adus investitorilor în ultimii ani randamente anuale foarte bune beneficiind de un trend pozitiv al evoluției piețelor bursiere, în special a celei locale, fapt răsplatit de către investitori prin subscrieri nete pozitive atât în anul 2017, cât și în primele luni ale acestui an. Putem afirma că asistăm la un trend de creștere a popularității acestor fonduri în rândul investitorilor români, chiar dacă suntem încă departe de cota de popularitate a acestora la nivelul industriei europene a fondurilor de investiții”, spune Jan Pricop , Director Executiv Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

La eveniment au participat specialiști în investiții din cadrul administratorilor de fonduri de acțiuni cu expunere pe piața locală de capital care au înregistrat cele mai bune rezultate investiționale în ultimele 12 luni, de până la 28%. Directorii de investiţii, Daniela Vasile – Manager de Investiții Certinvest, Robert Burlan – Head of Investment Raiffeisen Asset Management, Alexandru Ilisie – Director Investiții OTP Asset Management, Alexandru Combei – Director Investiții BRD Asset Management și Loredana Lungu – Senior Fund Manager ERSTE Asset Mangement au răspuns pozitiv la invitaţia noastră de a face parte din panel. Dezbaterea a atins puncte importante cu privire la strategiile pe care directorii de investiţii le folosesc, la aşteptările de evoluţie ale fondurilor de acţiuni, avantajele investiţiei în acţiuni prin fonduri cu legătură directă către aşteptările investitorilor versus orizont investiţional, aşteptări, provocări şi oprtunităţi pentru 2018. S-a observat o creştere a apetitului la risc al investitorilor, directorii de investiţii recomandând, totuşi, diversificarea prortofoliilor acestora pentru evitarea situaţiilor de volatilitate a pieţei.

Fondurile deschise de investiţii, de tipul fondurilor de acțiuni, cu investiții importante în emitenți tranzactionați la Bursa de Valori  București, ale căror active nete însumează în prezent aproximativ 1,3 miliarde de lei, ce au obţinut – în general – randamente din două cifre în ultimii 5 ani (peste 10%/an) se regăsesc și în portofoliile de produse ale următorilor administratori de fonduri: NN Investment Partners, Vanguard Asset Management, BT Asset Management, Swiss Capital Asset Management si STK Financial.

Conform raportărilor membrilor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, activele nete însumate ale celor 16 fonduri au crescut în ultimele 12 luni de la 979 mil RON la 1265 mil RON (+29%), intrările nete de bani de la investitori fiind de 137 mil RON în aceeaşi perioadă, ceea ce înseamnă că suntem martorii unei creşteri a popularităţii acestor tipuri de acţiuni de fonduri. Astfel, în randamentele medii anuale ale fondurilor de acţiuni regăsim următoarele rezultate:

  • 13,1% in ultimele 12 luni (martie 2017-martie 2018)
  • 10% in ultimii 3 ani (29,9% cumulat)
  • 10,6% in ultimii  5 ani (53,1% cumulat)

 

Pentru informații detaliate privind gama de fonduri disponibile, valoarea activelor nete, performanțele și administratorii acestora, consultati pagina de web a Asociației Administratorilor de Fonduri: www.aaf.ro.

 

Despre Asociația Administratorilor de Fonduri

Asociația Administratorilor de Fonduri (A.A.F.) este organizația profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de plasament Colectiv (O.P.C) din România care reunește 20 de societăți de administrare a investițiilor (S.A.I.) care administreaza 78 de fonduri deschise de  investitii (O.P.C.V.M.) și 24 fonduri închise de investiții (A.O.P.C.), 4 Societăți de Investiții Financiare (S.I.F), Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare. Aflați mai multe pe site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri: aaf.ro