Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii.

Comunicate de presa

Evoluția recentă a pieței fondurilor de investiții – T3, 2017

Avem plăcerea să vă anunțăm că Asociația Administratorilor de Fonduri a demarat o serie de întâlniri trimestriale cu presa în cadrul cărora vor fi prezentate evoluția industriei și ultimele tendințe care caracterizează specificul pieței de asset management din România.
La sfârșitul trimestrului III al anului curent, activele nete au depășit 45,1 miliarde RON, dintre care 26 miliarde aparțin fondurilor deschise de investiții, la care se adaugă 19,2 miliarde aparținând fondurilor închise de investiții (în principal SIF-urilor și Fondului Proprietatea).
Activele nete ale fondurilor deschise de investiții, aparținând unui numar de 329.678 de investitori, au crescut cu 6,5% în ultimele 12 luni și cu 2,4% în ultimul trimestru. Subscrierile nete au crescut cu fiecare nou trimestru în 2017, cumulând până în septembrie aproape 1 mld RON.
Datele statistice relevă o creștere a interesului investitorilor față de fonduri cu componentă de acțiuni în portofolii.
Declarație Radu Hanga, Președinte AAF:
“Ne bucurăm să vedem că trendul de creștere a industriei fondurilor de investiții s-a consolidat și ne așteptăm ca această tendință să continue în perioada următoare.”
Declarație Jan Pricop, Director executiv AAF:
“Unii dintre investitori au devenit mai curajoși, apetitul lor față de risc fiind într-o ușoară creștere, fapt susținut atât de intrările nete importante din acest an, în valoare absolută dar mai ales relativă (procentual, raportat la active), cât și de un plus de 3.383 de investitori în fondurile multi-active (în ultimele 12 luni) la care se adaugă 1.643 în cele de acțiuni.”
Declarație Dan Popovici, Membru al Consiliului Director al AAF:
“Consider că piața fondurilor de investiții din România are în continuare un potențial foarte mare de dezvoltare ținând cont de nivelul scăzut de penetrare a fondurilor de investiții în nivelul total al economisirii. Creșterea nivelului de educație financiară va facilita înțelegerea și va crește atractivitatea fondurilor de investiții ca soluție de economisire pe termen lung.”
ASOCIAŢIA ADMINISTRATORILOR DE FONDURI – AAF (fostă UNOPC până în mai 2008) este organizaţia profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv (OPC) din România care reuneşte: 21 de societăţi de administrare a investiţiilor (SAI) ce administrează 77 fonduri deschise de investiţii (OPCVM) şi 18 fonduri închise de investiţii (AOPC), 4 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) foste Fonduri ale Proprietăţii Private, Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare.

AAF

24 octombrie 2017

 

Descarca: AAF Q-Sheet – 3Q17

Descarca:Prezentare AAF 24 oct 2017