Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii.

Comunicate de presa

Romania are sanse sa devina piata emergenta in urmatoarele 12-18 luni

Dragos Neacsu, presedinte AAF: “Acum este momentul să actionăm. Economia are nevoie de politici publice cu efecte imediate”

Reprezentantii industriei administrării de fonduri, segment al economiei care anul trecut a înregistrat cea mai rapidă crestere de la debutul crizei economice, consideră că România are sanse mari să treacă de la statutul de piată de frontieră la cel de piată emergentă în următoarele 12-18 luni. Potrivit International Financial Corporation, membră a World Bank Group, piata emergentă este “piata care creste ca dimensiune si grad de sofisticare, în contrast cu o piată relativ mică, inactivă si care dă prea putine semne de schimbare”.

Există mai multi indicatori favorabili pentru ca dobândirea acestui statut, de piată emergentă, să se petreacă mai devreme de 2016:

  • În luna mai, compania de rating Standard&Poor’s a îmbunătătit ratingul de tară al României. “Credem că România îsi va mentine ritmul de crestere, în jurul procentului de 3%, în intervalul 2014-2017”, spun analistii S&P;
  • România are un deficit bugetar sub standardul Uniunii Europene, de 3%;
  • România are unul dintre cele mai reduse grade de îndatorare din UE – aproximativ 40%

Dragos Neacsu, presedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), asociatie care reuneste 28 de membri, cu active totale de 5,5 miliarde euro, a declarat la masa rotundă Challenging Crossroads, din data de 13 iunie, că economia românească are nevoie de “politici publice cu efecte imediate”. “Acum este momentul să actionăm”, a fost mesajul presedintelui AAF pentru reprezentantii mediului de business si decidentii politici prezenti la masa rotundă organizată de AAF.

“Împreună cu pensiile private, reprezentăm peste 10% din datoria publică a României. Nu întâmplător, ponderea detinută de institutionalii locali în capitalizarea bursieră din România se află în jurul aceluiasi prag semnificativ, de 10%, cu o tendintă clară de crestere în anii ce vin. Vom fi unul din pilonii finantării sustenabile, pe termen mediu si lung, a economiei reale si a politicilor publice angajate prin alocări de la bugetul de stat”, a declarat Dragos Neacsu.

Masa rotundă Challenging Crossroads este prima initiativă a AAF de a mijloci un dialog între reprezentantii de top ai mediului de afaceri autohton si decidentii politici. Directiile strategice de actiune ale AAF sunt constructia institutională a unei Românii europene moderne si educatia financiară a românilor.

Activele gestionate de membrii AAF si fondurile de pensii administrate privat totalizează peste 9,2 miliarde euro, la care se adaugă cele peste 3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea. Valoarea cumulată a acestor investitii echivalează cu 10% din PIB-ul României.

La prima sesiune a Romanian Roundtable: Challenging Crossroads au fost prezenti: Misu Negritoiu – presedinte ASF, Stefan Nanu – director general al Trezoreriei Statului, Ludwik Sobolewski – CEO al Bursei de Valori Bucuresti, Mihai Marcu – presedinte CA MedLife si fondator al fundatiei Romanian Business Leaders, Mihai Ionescu – seful reprezentantei Deutsche Bank în România, Horia Braun-Erdei – director general & director de investitii la ING Investment Management România, Radu Crăciun – economist sef BCR si presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari.

Piata fondurilor de pensii administrate privat, singurul segment financiar care a înregistrat cresteri în perioada crizei, alaturi de piata fondurilor mutuale, a fost reprezentată de Crinu Andănut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private si vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

AAF a avut initiativa de a pune pe agenda publică câstigarea statutului de piată emergentă pentru România pornind de la principalele sale priorităti: participarea activă la crearea si implementarea de politici publice cu efecte imediate si sustenabile în economia românească si contribuirea la crearea unei culturi antreprenoriale autohtone.

Despre Romanian Roundtable: Challenging Crossroads:

Este prima inițiativă a AAF de a mijloci un dialog între reprezentantii de top ai mediului de afaceri autohton si decidentii politici. Prima editie a Romanian Roundtable aduce în prim-planul agendei publice câstigarea statului de piată emergentă pentru România.

Despre Asociatia Administratorilor de Fonduri – AAF:

AAF reuneste 28 de membri, cu active totale de 5,5 miliarde euro. AAF este partenerul local al EFAMA (European Fund and Asset Management Association), organismul reprezentativ al fondurilor de investitii si administrării de active din Europa. EFAMA este unul dintre cei mai importanti investitori pe termen lung în economia reală a Europei. La EFAMA sunt afiliate 27 de asociatii nationale, 62 de corporatii si 25 de membri asociati. În prezent, membrii EFAMA gestionează active de 17.000 miliarde de euro, echivalentul a 1,5 ori PIBul Uniunii Europene.

Principalele priorităti ale AAF sunt participarea activă la crearea si implementarea de politici publice cu efecte imediate si sustenabile în economia românească si contribuirea la crearea unei culturi antreprenoriale autohtone. Directiile strategice de actiune ale AAF sunt constructia institutională a unei Românii europene moderne si educatia financiară a românilor.

Pentru mai multe informatii, vă rugăm să ne contacati la adresa de e-mail: media@aaf.ro si la telefon: 0753 317 418 – persoană de contact: Dana Dobre.