Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii.

Stiri

Cadrul general al Iniţiativelor din Domeniul Educaţiei Financiare a Investitorilor

Sunt extrem de încântat să vă prezint Raportul EFAMA privind educaţia financiară a investitorilor. Acest document se axează pe rezolvarea unei probleme care rămâne în continuare o prioritate pentru preşedinţia EFAMA şi care se situează în centrul preocupărilor noastre viitoare. EFAMA este de părere că îmbunătăţirea nivelului de educaţie financiară a investitorilor este un pas esenţial în recâştigarea şi menţinerea încrederii investitorilor, pentru care industria fondurilor de investiţii trebuie să devină un furnizor pe termen lung de produse şi soluţii.

Raportul EFAMA este format din trei părţi:

  • O descriere a contextului actual şi a necesităţii derulării unor iniţiative în domeniul educaţiei financiare a investitorilor
  • O listă a recomandărilor EFAMA pentru Iniţiativele din domeniul educaţiei financiare a investitorilor
  • O prezentare a iniţiativelor membrilor EFAMA în domeniul educaţiei financiare a investitorilor. Am convingerea că implicarea tuturor membrilor EFAMA este esenţială pentru succesul industriei pe care o reprezentăm.

In momentul de faţă ne confruntăm cu un paradox cu totul neaşteptat care implică nevoile şi cerinţele investitorilor persoane fizice, pe de o parte şi cadrul actual de reglementare, pe de altă parte.

Aşteptările investitorilor sunt mai mari decât oricând. Ei caută din ce în ce mai mult soluţii personalizate de investire a sumelor disponibile. Cu toate acestea, familiile sunt în continuare structurile sociale care demonstrează cea mai puternică aversiune la risc, cerând garanţii sau orice altă formă de protecţie a capitalului împotriva volatilităţii pieţei financiare.

Autorităţile de reglementare încearcă să asigure un nivel sporit de protecţie investitorilor persoane fizice prin impunerea unor restricţii, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul ultimelor modificări aduse Directivei privind pieţele de instrumente financiare (MiFID) sau Organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM). Ca rezultat, administratorii de fonduri caută să găsească soluţii adaptate nevoilor investitorilor, respectând în acelaşi timp şi cerinţele din ce în ce mai stricte ale autorităţilor de reglementare.

Christian Dargnat

Preşedinte
Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Europa (EFAMA)

DOWNLOAD: Cadrul general al Iniţiativelor din Domeniul Educaţiei Financiare a Investitorilor