Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii.

Stiri

Top 5 cele mai performante burse în 2013

Cele mai performante burse de la începutul acestui an au fost cele din America Latină . Astfel, locul 1 absolut este ocupat de bursa din Caracas, Venezuela, al cărei indice principal, Caracas General a marcat un câștig de 285,6% în perioada 1 ianuarie – 23 septembrie 2013. Indicele Caracas General urmărește evoluția bursieră a celor mai lichide și capitalizate companii listate pe bursa venezueleană. Sigur, câștigul poate să nu mai pară atât de mare dacă luăm în calcul inflația de 45,4% din această țară, precum și deprecierea de 47% a monedei naționale – bolivar, față de dolarul american, înregistrată de la începutul anului. Însă chiar și scâzând aceste elemente, rămâne un câștig frumos pentru investitorii pe bursa din Venezuela.

Locul 2 în topul burselor cu cele mai mari randamente aduse investitorilor este ocupat de bursa din Argentina, al cărei indice principal, Merval, a înregistrat un plus de 72,33% de la începutul anului. Inflația în Argentina este de aproximativ 10%, iar deprecierea peso-ului argentinian față de dolarul american a fost de 17% de la începutul anului. Rămâne, așadar, un plus de luat în calcul pentru investitorii la bursa din Buenos Aires.

Locul 3 în acest top este ocupat de bursa din Karachi, Pakistan, al cărei indice principal KSE All Shares a generat pentru investitori un câștig de 46,01% de la începutul anului. La mică distanță, pe locul 4, se află bursa japoneză, cu un plus de 43,16% pentru investitorii care au urmărit strucura indicelui Nikkei 225.

Locul 5 în acest clasament al celor mai performante burse ale acestui an este ocupat de o bursă din Europa, respectiv bursa elvețiană. Indicele Swiss Market Index a înregistrat o creștere cu 20,82%.

Pe plan local, bursa românească a înregistrat și ea un avans considerabil pentru investitori, indicele BET crescând cu 15,18% de la începutul anului.

Mai multe detalii pe DespreInvestitii.ro